Avfallshanteringsplan

Avfallshanteringsplan 2023-2028

Denna avfallshantering har upprättats för: Hässelby sjösällskap (HSS), Sjöbacken 75, 165 65 Hässelby.

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2023:12 om mottagning av avfall från fritidsbåtar ska alla fritidsbåtshamnar ha en avfallshanteringsplan som är godkänd av kommunen. 

Ansvar

Miljöansvarig på HSS har ansvaret att upprätta, genomföra och revidera avfallshanteringsplanen samt att sprida informationen till klubbens medlemmar. Ytterst vilar dock ansvaret på varje medlem att se till att avfallet lämnas på avsedd plats.

Miljöansvarig i HSS är Jenny Pirard, 073-914 29 25, miljo@hasselbysjosallskap.se

Båtklubbens storlek

HSS har 170 fritidsbåtar i hamn och 100 på varv. Inga gästplatser finns. Av båtar i hamn utgörs merparten av mindre båtar avsedda för dagsturer.

Avlämningsbehovet

Avlämningsbehovet för båtklubben anses ringa pga;

  1. Merparten av båtarna används för dagsturer
  2. Inga gästplatser erbjuds
  3. Medlemmarna utgörs främst av närboende
  4. Närhet till kommunal återvinningstation och återvinningscentral
  5. Närhet till befintlig kommunal latrintömningsstation

För att möta det behovet som ändock kan uppstå tillhandahåller klubben en mottagningsstation för farligt avfall. Klubben har under en lägre tid beslutat att varje medlem ansvar för sitt avfall. Om medlemmen inte har möjlighet att på egen hand ta hand om sitt ska miljöansvarige eller annan styrelsemedlem kontaktas och avfallet ska märkas upp. Detta har inneburit att max 5 l olja och ett bränslefilter lämnats in till klubbens mottagningsstation varje år.

Avfallshantering

Varje medlem ansvar för sitt eget avfall.

Hushållsavfall

Varje medlem ansvarar för att frakta bort sina hushållssopor.

Förpackningar

Förpackningar lämnas vid återvinningsstation. Den närmaste finns vid korsningen Blåklocksvägen/Sandviksvägen.

Vid återvinningsstation kan följande fraktioner lämnas:
– Tidningspapper
– Pappersförpackningar/kartonger
– Färgat glas
– Ofärgat glas
– Plastförpackningar
– Metallförpackningar
– Småbatterier

Farligt avfall

HSS medlemmar har skyldighet att på egen hand ta hand om och frakta sitt farliga avfall till lämplig återvinningscentral.

HSS hänvisar i första hand till återvinningscentralen i Lövsta för allt farligt avfall, se adress nedan, alternativt likvärdig återvinningscentral.

Exempel på farligt avfall som skall lämnas på återvinningscentral är:

  • Olja samt spillolja
  • Olje- och bränslefilter
  • Glykol
  • Bränsle, färg- och lösningsmedelsrester
  • Färgburkar av plast, glas samt metall
  • Lack och färgrester
  • Batterier
  • El och elektronikavfall
  • Sprayburkar

Viktigt att tänka på när avfall lämnas på återvinningscentralen:

  • Burkar/flaskor skall vara väl uppmärkta med dess innehåll.
  • Penslar, trasor, tejp och annat hjälpmedel får inte stoppas i tomma burkar som är avsedda för annat.
  • Sprayburkar är brand- och explosionsfarliga och skall hanteras extra varsamt.

 HSS mottagningsstation för farligt avfall

På HSS område finns en mottagningsstation för farligt avfall, se karta på anslagstavlan vid klubbhuset samt nedan. Stationen kan utnyttjas av medlemmar i HSS om av förekommen anledning medlemmen inte kan transportera sitt miljöfarliga avfall själv.

Vid användning av denna station måste miljöansvarig för HSS alternativt styrelsemedlem kontaktas. Avfallet behöver också märkas upp.

I miljöstationen, som är ca 3 kvm stor, har vi möjlighet att ta hand om mindre mängd farligt avfall. Stationen är invallad och står på en betongplatta. Botten är försedda med absorptionsdukar och ovan dessa metallbalkar. Flera mindre kärl finns för hantering av avfall detta för att underlätta hantering samt säkerställa att behovet uppfylls. Dessa är uppmärkta och står invallade på golvet. Vid eventuellt oljespill finns fler absorptionsdukar samt granulat i den metallfärgade containern närmare hamnen, se figur 2 nedan.

Anläggningen inspekteras minst en gång i månaden samt vid anmälan.

Uppskattning av mängder som hanteras under ett år.

Följande mängder farligt avfall uppskattas enligt statistik från de senaste fem åren hanteras av klubben per år:

  • Olja                                     5 liter
  • Glykol                                 1 liter
  • Olje- och bränslefilter     1 st
  • Färg                                    2 burkar à 2 l
  • Lösningsmedelsrester     0,5 l
  • Lack och färgrester           –
  • Batterier                              –
  • El och elektronikavfall     –
  • Sprayburkar                       –

Omhändertagande och borttransport av avfall från klubbens område
Styrelsen har genom anmälan till Länsstyrelsen behörighet att transportera bort farligt avfall från medlemmar till behörig avfallsanläggning. Anmälan förnyas vart 5:e år. Dokumentation om transporterna upprättas och sparas under minst tre år.

Latrinavfall

Stockholms stad har kostnadsfria toatömningsstationer som är tillgängliga både för stadens båtklubbar, enskilda fritidsbåtsägare eller båtar som passerar Stockholm. Närmaste latrintömningsstation från HSS finns vid Råcksta Sjö hage. För information om Stockholms stads latrintömningsstationer se, https://parker.stockholm/batliv/toatomningsstationer/

För karta över landets samtliga latrintömningsstationer se Transportsstyrelsens hamnkarta, https://hamnkartan.azurewebsites.net/

Oljespill

Vid större olje-/bränsleutsläpp i vattnet, lägg ut oljeläns och kontakta Räddningstjänsten via 112.

Vid spill på land, använd absorptionsdukar eller granulat beroende på spill. Alt. gräv upp om det sker på mjukare underlag.

Material i form av länsar, dukar, granulat och skyddsutrustning finns i den metallfärgade containern närmast hamn, se figur 2 och nyckeln finns på anslagstavlan i klubbhuset. Vid större spill kontakta Räddningstjänsten, via 112. Vid utsläpp eller spill meddela miljöansvarig alternativt annan styrelsemedlem.

Övrigt

Det är förbjudet att ställa avfall av vilket slag som helst utanför mottagningsstationen eller på annan plats inom varvsområdet. Detta är ett brott mot vår miljöpolicy och kommer hanteras därefter.

Vid frågor vänligen kontakta miljöansvarig alternativt styrelsemedlem.

Återvinningscentral Lövsta
Adress: Lövstavägen 501, 165 72 Hässelby

Öppettider:
Måndag – torsdag kl 10.00–20.00
Fredag – söndag kl 9.00–17.00
Med reservation för ändringar t ex under röda dagar. Läs mer om Lövstas öppettider på: https://www.stockholmvattenochavfall.se/har-lamnar-du-avfall/lamna-avfall-privatperson/har-lamnar-du-avfall/atervinningscentral/lovsta/

Avgifter

Avgifter för klubbens avfallshantering regleras genom medlemsavgifter.

Informationsspridning och samråd

Avfallshanteringsplanen finns anslagen i klubbstugan samt publicerad på båtklubbens hemsida https://hasselbysjosallskap.se/miljo/avfallshanteringsplan/.

I samband med introduktionen av nya medlemmar sker en muntlig information till alla medlemmar om hur avfallshanteringen sker i klubben. Alla medlemmar ombes att kontinuerligt besöka hemsidan. Större förändringar meddelas i nyhetsbrev samt i samband med verksamhetsberättelse och vid medlemsmöten. Vid medlemsmötena som sker tre gånger per år (höstmöte, årsmöte och vårmöte) sker samråd med medlemmarna om klubbens arbete där avfallshanteringsplanen hanteras under punkten miljö.

Till medlemsmöten ges medlemmarna möjlighet att tycka till om klubbens arbete och inkomma med motioner. Medlemmar uppmanas också att maila idéer till styrelsen under året och dessa behandlas under styrelsemötens och lyfts sedan för beslut vid medlemsmöten.

Säkerhetsåtgärder

  • Inspektion av miljöstation sker minst en gång i månaden samt vid anmälan. Dessutom görs en ordentlig inspektion i samband med den årliga egenkontrollen. Om inspektion påvisar att åtgärder hanteras dessa skyndsamt av miljöansvarig.
  • Om mottagningsstationen behöver repareras och på grund av detta inte kan användas ordnas invallning av avfall tillfälligt i klubbens andra container. Medlemmar meddelas då om förändringen.
  • För att förebygga olyckor informeras medlemmar om risker samt de regler vi har att förhålla oss till. Detta sker vid medlemsmöte, nyhetsbrev samt som en punkt vid informationsmöten med nya medlemmar.
  • Under båtsäsong är en av nattvakternas uppgift att kontrollera att alla båtar är i gott skick vilket är en förebyggande åtgärd för att undvika tillbud med sjunkna båtar. Om båt tar in vatten meddelas ägare och styrelsen.
  • Allt farligt avfall förvaras invallat.

Revision

Revidering av avfallsplanen sker var femte år med start 2028 eller så snart kraven eller behoven för omhändertagande av fritidsbåtarnas avfall väsentligen förändras.

Sidan senast uppdaterad 2024-10-25

@ 2021 Hässelby Sjösällskap